El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) organitza, el pròxim 25 de novembre, la VI Jornada Salut i Social, que serà en format semipresencial i portarà per títol 'La Humanització des de la visió integradora Salut i Social'.
Comptarem amb una conferència inaugural a càrrec de Gabriel Heras, creador i director de l'organització internacional PROYECTO HU-CI i autor del llibre En primera línea, així comamb una taula debat amb Albert Cortés, infermer, docent i autor del llibre Humanitzar la gestió sanitària; iCinta Solé, llicenciada en Dret i coordinadora de la regió Social de les Terres de l'Ebre.
María José Calvo, subdirectora general de Farmàcia i Productes Sanitaris de la Comunitat de Madrid, i Nieves Martin Sobrino, directora tècnica de Prestació Farmacèutica de Castella i Lleó, protagonitzaran el primer debat del cicle INNovacióCSC '21 preguntes, 21 propostes', que tindrà lloc el pròxim 18 d'octubre i té per objectiu definir els reptes de la política farmacèutica del segle 21.
El debat serà moderat per Antoni Gilabert i Josep Maria Guiu, directors de l'Àrea d'Innovació i Partenariat i de l'Àrea de Farmàcia i del Medicament, respectivament, els quals llançaran a les convidades preguntes relacionades amb àmbits com el finançament i preus dels fàrmacs; la compra i els models de pagament, o la prescripció i la dispensació.
El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) forma part, des del passat mes de juliol, de Global Green Healthy Hospitals (GGHH), una comunitat internacional amb més de 1.200 membres a 60 països, coordinada per Health Care Without Harm (HCWH) Europe. Els membres d'aquesta xarxa treballen per promoure la innovació, la creativitat i la inversió, amb l'objectiu de transformar el sector salut per contribuir a la construcció d'un futur saludable, tant per a les persones com per al planeta.
Sota el títol 'Adaptació i evolució del model d'intervenció social als centres d'atenció intermèdia, en el context de la COVID-19. Una mirada des del treball social sanitari', se celebrarà el pròxim 14 d'octubre una nova Sessió Tècnica del CSC. Les inscripcions ja es troben obertes.
L'11 d'octubre va començar el II taller internacional del projecte EquityCancer-LA, que tindrà lloc a Quito, Equador, fins al 15 d'octubre, amb la participació de les investigadores del SEPPS del Consorci Sanitari i Social de Catalunya (CSC), com a institució coordinadora del projecte, i de tots els equips llatinoamericans i europeus que hi col·laboren, amb l'objectiu de posar en marxa l'estudi de base per analitzar els retards i barreres en el diagnòstic de càncer a xarxes públiques de serveis de salut a Llatinoamèrica. També compta amb la presència de professionals sanitaris, gestors i decisors polítics, així com experts nacionals i internacionals.
L'Oficina d'e-salut, amb la participació d'Òscar Solans, responsable de l'Àrea funcional, i de Manuel Iglesias, del CCF - ECAP de l'Àrea de Sistemes d'informació del CatSalut, ha presentat, avui, als membres de la Comissió d'atenció primària CSC-La Unió, el nou model de transformació de les diferents plataformes transversals de Sistemes d'informació, com l'ECAP d'Atenció Primària i Comunitària, i la Història Clínica Compartida de Catalunya.
En el marc de la 19a Setmana europea de les regions i les ciutats, el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va participar, el 12 d'octubre, al Workshop Pandemic-proofing public procurement: what are the new challenges, organitzat per la DG GROW - Direcció general per al mercat interior, indústria, emprenedoria i petites i mitjanes empreses de la Comissió Europea. La sessió va comptar amb la intervenció del director de l'Àrea de Farmàcia del CSC, Josep Maria Guiu.
El Consell de Ministres de 7 d'octubre va aprovar el Projecte de Llei de Pressupostos Generals de l'Estat per al 2022, que està previst que es remetin al Congrés dels Diputats aquesta setmana. Cal destacar l'increment retributiu del 2 % previst per als empleats públics i la taxa de reposició del 120 % per als sectors prioritaris.
Al butlletí d'aquest mes, podeu trobar quatre articles a l'apartat 'Recursos Humans al Món', un article amb models i fulls de ruta per millorar l'escolta amb el personal, i l'anàlisi del llibre Trabajo: Una historia de cómo empleamos el tiempo de l'antropòleg James Suzman. Per acabar, a l'apartat 'Unitat de coneixement',s'analitza el tema de la hibridació del treball.
El Departament de Salut va presentar, el passat 8 d'octubre, el Programa de benestar emocional i salut comunitària a l'atenció primària de salut i comunitària.
El desplegament d'aquest programa, que està previst en tres anys (2021-2023), permetrà sumar nous professionals als EAP com a referents en aquest àmbit, amb l'objectiu incrementar i millorar la promoció i prevenció del benestar emocional a la comunitat, millorar el coneixement i la intervenció precoç sobre els factors psicosocials i reduir la medicalització relacionada amb el malestar emocional. La primera fase, que s'inicia aquest mes d'octubre, es desplegarà a més de 30 EAP.
L'Observatorio de Contratación Pública (ObCP) ha publicat un article del catedràtic en Dret Administratiu José María Gimeno Feliu, qui assenyala la necessitat d'incorporar els objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a la contractació pública, valorant criteris com el respecte al medi ambient, la transparència i la justícia social, i no només mercantils.
Una visió estratègica que coincideix amb la que tenim al CSC, on considerem que el nostre compromís amb l'Agenda 2030 de l'ONU i amb la Responsabilitat Social ha d'impregnar tota l'organització i ser present a totes les àrees i, per tant, també el tenim en compte al nostre Servei Agregat de Contractacions Administratives (SACAC). En aquest sentit, des del 2017 treballem en la creació del grup de compra responsable del sector sanitari, que compta amb una guia per a la incorporació de clàusules socials i ambientals, i que seguim impulsant per avançar en la tramitació de licitacions socialment responsables al sector.
La Universitat de Vic està a punt de tancar les inscripcions al seu Màster en Atenció Integral i Centrada en la persona en els àmbits d'Envelliment i Discapacitat. Aquesta formació busca capacitar professionals experts per dissenyar i implementar projectes que permetin oferir una major qualitat de vida a les persones que necessiten atenció i cures de llarga durada.
Terrassa acull, entre octubre i novembre, la primera edició del festival Creativament, una iniciativa que busca combatre els estigmes al voltant dels trastorns mentals. El Consorci Sanitari de Terrassa (CST) n'és una de les entitats impulsores, conjuntament amb l'associació ActivaMent i el Club Social Egara
14 i 15 d'octubre València. XXII Congreso Nacional de Hostelería Hospitalaria >>més
20 i 21 d'octubre On-line. VIII Congreso Internacional Dependencia y Calidad de Vida >>més
3, 4 i 5 de novembre Barcelona. 7è Congrés Català de Salut Mental "societat digital i salut mental" >>més
10 al 13 de novembre On-line. 14th European Public Health Conference (EPH) >>més
10 de novembre Madrid/On-line. V Jornada sobre vacunaciones de la SEE >>més
24 i 25 de novembre On-line. XXV Curs d'actualització Vacunes 2021 >>més
Publicacions oficials
DOGC
ACORD GOV/155/2021, de 5 d'octubre, de nomenament del senyor Xavier Bayona Huguet com a director de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya.
DICTAMEN 6/2020, de 30 de juliol, sobre el Reial decret llei 11/2020, de 31 de març, pel qual s'adopten mesures urgents complementàries en l'àmbit social i econòmic per fer front a la COVID-19.
El director general del CSC, José Augusto García Navarro, va participar a la jornada 'Cuidem els nostres grans', organitzada pel Diari de Tarragona, en col·laboració amb la Fundació La Caixa. L'article recull els punts més destacats de la seva ponència.